www.fredsinitiativ.se
  • Nyheter
  • Ickevaldskurs - badsemester
  • Fred-aktuellt
  • Veta mer?
  • Somalia - händelser
  • Fredsarbete
  • Bokpresentation
    • Beställa
  • Kontakt

Sifo-undersökning visar:
86 % vill att Sverige skriver under kärnvapenförbud

Nästan nio av tio svenskar vill att Sverige undertecknar FN:s avtal om ett kärnvapenförbud. Det visar en opinionsundersökning som Olof Palmes internationella center beställt från Sifo.

– Vi ville se vad svenska folket egentligen tycker om FN:s kärnvapenförbud och särskilt hur man ställer sig till ett svenskt undertecknande, säger Anna Sundström, generalsekreterare Olof Palmes internationella center.

Sverige röstade i somras ja till FN-konventionen om förbud mot kärnvapen. Regeringen har nu tillsatt en utredning där konventionen ska analyseras ordentligt innan Sverige skriver under och ratificerar avtalet.

Alliansen har kritiserat konventionen, och USA:s försvarsminister Jim Mattis ska i ett brev ha varnat försvarsminister Peter Hultqvist (S) för att det svensk-amerikanska försvarssamarbetet kommer att försvåras om Sverige skriver under.

– Det finns uppenbart vissa som motsätter sig att Sverige ska underteckna FN-konventionen. Att en överväldigande bred majoritet, oberoende av var i Sverige man bor eller vilket politiskt parti man röstar på, stödjer ett svenskt undertecknande måste väga tungt för alla våra folkvalda, säger Anna Sundström.

Bland rödgröna väljare är 94 procent för att underteckna kärnvapenförbudet. Bland de borgerliga väljarna vill 80 procent att Sverige skriver på, flest inom Centerpartiet (87 procent) och Liberalerna (82 procent). Av de som säger att de skulle rösta på Feministiskt initiativ om det vore riksdagsval idag är 100 procent för ett förbud av kärnvapen.

Regionalt sett är personer i Norra Sverige bland de mest övertygade, enbart 1 procent är emot ett svenskt undertecknande. Den åldersgrupp som utmärker sig för en svensk underskrift av FN-konventionen är kvinnor 50-64 år, där hela 96 procent säger ja.

Av LO-medlemmar är 93 procent positiva till en svensk signatur. Medan siffran för SACO-förbunden är 83 procent.

Palmecentret publicerade den här sifoundersökningen 20171025
Nedan - hela mätresultatet!

sifo_kärnvapentabeller_olofpalmes_internationella_center-1.pdf
File Size: 11 kb
File Type: pdf
Download File

Svensk Eritreanska vänskaps och kultur-föreningen firar Eritreas nationaldag 24 maj

Det är 27 år sedan Eritrea blev ett självständigt land. Efter några år stod det klart att Eritrea blivit en diktatur istället för en folkstyrd demokrti. Nu är eritrea känt som en av de värsta diktaturerna i världen.
Men trots detta firar Svensk Eritreanska kultur och vänskapsföreningen "Eritrea i våra hjärtan" den 24 maj kl 18-20 i föreningslokalen på Linegatan 21 (Viktoriahuset) Välkommen, det finns en porttelefon under ingången till Hagabion - ring på porttelefonen 304C . Välkommen atyt fira med oss!
Picture

Ingenting lärt efter 15 års
misslyckat krig i Afghanistan!

Sverige har deltagit i USA:s och Natos krig i Afghanistan i mer än femton år. Nu vill regeringen att riksdagen skall besluta om en fortsättning av kriget. Vi trodde inte att detta var möjligt...     Länk till artikeln:
www.svd.se/dra-lardom-av-15-ars-misslyckat-krig/i/senaste
eller hämta artikeln här i word-format
171103-_debatt_svd_afgh_proposition.docx
File Size: 19 kb
File Type: docx
Download File

Varsågod Stefan Löfven - här är de viktigaste argumenten för svensk underskrift av kärnvapenförbudet

Den viktigaste fredsfrågan av alla är förbud mot kärnvapen. Därför har 122 stater, däribland Sverige, arbetat fram ett FN-förbud mot kärnvapen.

Sverige har en lång tradition av arbete mot kärnvapen. På 1960-talet skrotade Sverige planerna på ett eget svenskt kärnvapen efter en kraftig folklig motståndskamp och har därefter varit ledande i kampen mot kärnvapen.

Det har gjort svensk säkerhetspolitik och fredspolitik trovärdig.

Sverige har arbetat aktivt i alla de forum där kärnvapenfrågan har diskuteras. Det gäller Icke-spridningsavtalet (NPT), provstoppsavtalet (CTBT), avtal om stopp för klyvbart material (FMCT), osv

När Internationella domstolen på begäran av FN:s generalförsamling behandlade frågan om kärnvapens olaglighet svarade regering att ”riksdagen ansåg att användning av eller hot om användning av kärnvapen inte stod i överensstämmelse med internationell lag”. Det blev också Internationella domstolens beslut 1996.

Den nu aktuella FN-resolutionen har lett till motreaktioner från kärnvapenmakterna, liksom alla tidigare försök att begränsa eller minska kärnvapnen.

Sverige måste i sitt fortsatta agerande i kärnvapenfrågan alliera sig med de stater över hela jorden som vill förbjuda kärnvapen, och inte lyssna till påtryckningar från kärnvapenmakter, eller militärallianser som riskerar mänsklighetens överlevnad genom att hålla fast vid sina doktriner om massförintelsevapen.
2017 års Nobelpris tilldelas Ican och den folkliga kampen mot kärnvapen som lett fram till FN-resolutionen.

Detta är ett viktigt steg för att få till stånd ett förbud mot kärnvapen, på samma sätt som biologiska och kemiska vapen är förbjudna.

Därför uppmanar jag statsminister Stefan Löfven – skriv under FN:s kärnvapenförbud!
Proudly powered by Weebly