www.fredsinitiativ.se
  • Nyheter
  • Ickevaldskurs - badsemester
  • Fred-aktuellt
  • Veta mer?
  • Somalia - händelser
  • Fredsarbete
  • Bokpresentation
    • Beställa
  • Kontakt

Freden på bokmässan

Här är fredsprogram på svenska mässan söndagen den 25 september:
Klockan 10.30 - 10.50   Navigationsexperten avslöjar helt nya fakta om U137
I boken Navigationsexperten berättar fredsforskaren Ola Tunander nya fakta om Ubåt 137 som gick på grund i Gåsefjärden 1981. Två marinattachéer från USAs ambassad var på plats i Karlskrona när Ubåt 137 dundrade in i skärgården. Amerikanska korrespondenter menar att Vita Huset och utvalda journalister hade blivit förvarnade om vad som skulle hända. 

Stabschefen Karl Andersson hävdar i en intervju som aldrig tidigare publicerats att U 137 hade »chartrats« för att påverka den svenska opinionen. Är Ola Tunanders bok det mest ihjältigna avslöjandet sedan Hajby-affären? Döm själv!

Klockan 11.30 - 11.50   En kärnvapenattack, kanske inte så farlig om man är förberedd?

(Läkare mot kärnvapen i Göteborg ansvarar för detta program)
Kärnvapenstaterna har länge framhållit att kärnvapnen inte skall användas i krig, utan de är till för att avskräcka andra kärnvapenstater. På senare år har man talat om möjligheten av att använda "små" kärnvapen, kanske samma storlek som Hiroshimabomben. Myndigheter i bl a Sverige har talat om värdet av att vi är förberedda. Hur vet vi att en atombomb är på väg? Skall vi tro att anfallaren varnar i förväg?
Läkare mot Kärnvapen har beräknat att även ett enstaka kärnvapen, som detonerar över en stad, skulle orsaka att tiotusentals människor får svåra skador, särskilt brännskador. Sjukhus och sjukvårdspersonal skulle i stor utsträckning vara utslagna.
Ingen förberedelse skulle hjälpa vid en kärnvapenattack.
Medverkande: Gunnar Westberg och David Victorin

Klockan 13.00 - 13.20   Maj Britt - fredskämpen som vägrade kröka rygg

(Korpens bokförlag i samarbete med Kvinnor för fred och Svenska Freds)
Hur kom arbetarjäntan från Göteborg in i FN:s finaste salonger och under kristallkronorna på UD? Hur blev jag den jag nu är? Går det att påverka de stora männens politik nationellt och internationellt? Kan man vara både fredsaktivist, politiker och ambassadör samtidigt? Och därtill kvinna? Maj Britt Theorin gick bort innan hennes minnen från livet som fredsaktivist och politiker hade publicerats. Nu finns boken, och presenteras på mässan. Scensamtal med förläggaren David Karlsson och två av Maj Britts vänner och medarbetare: Ingela Mårtensson och Tomas Magnusson

Klockan 13.50 - 14.15  Jag är fortfarande för svensk alliansfrihet

Debatten om Natomedlemskap löpte amok i våras. Nu, när medlemsansökan är inlämnad och valrörelsen är avslutad gör vi en omstart för viktiga frågor:
Hur är förutsättningarna för en aktiv svensk freds- och nedrustningspolitik i det nya läget? Vad händer med den svenska politiken mot kärnvapen, nu när vi ska sitta med i Natos Nuclear planning group? Vad betydde Nato i valrörelsen, och blev det som partistrategerna ville? Och hur ska kriget i Ukraina kunna bringas till ett slut? Vi fyller scenen med några av de viktigaste fösterna bland dem som fortsätter att vara för svensk alliansfrihet.

Ryssland och Ukraina:
Demokrati, mänskliga rättigheter och säkerhet

Rysslands invasion av Ukraina har på senare tid dominerat medierapporteringen i Sverige. Vi har kunnat läsa och höra om bombattacker, gatustrider och kärnvapenhot, och samtidigt om mänskligt lidande och hundratusentals människor på flykt.
Osäkerheten och instabiliteten i världen tycks plötsligt större än på mycket länge, och även Sveriges säkerhetspolitiska situation är föremål för analys och livlig diskussion.
Men vad är det egentligen som skapar långsiktig och hållbar säkerhet? Militära rustningar eller satsningar på demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna?”
Martin Uggla, Östgruppen, har lång erfarenhet av arbete med civilsamhället i Ryssland och övriga Östeuropa.
Med utgångspunkt i dagens situation kommer han att prata om arbete för demokrati och mänsklig säkerhet, samt den bild vi i Sverige har av Ryssland.
Tid för frågor och diskussion, välkomna!
Mötet arrangeras av Svenska Freds Göteborg i samarbete med ABF Göteborg
Tid: Söndag 27 mars kl 15 - 16 (cirka)
Plats: Fredsrummet, Viktoriahuset, Linnégatan 21 (ingången under trappan till Hagabion. Porttelefon)
Picture
  

Direkt efter föreläsningen med Martin Uggla har Svenska Freds Göteborg sitt årsmöte - start cirka 16.15.
Vi går igenom verksamheten som varit under 2021, och planerar för framtiden.

Äntligen!
Ingrid Segerstedt Wiberg blir staty i Göteborg

Picture
Presentation under konstruktion!

Uttalande om militärens skjutdagar i Göteborgs skärgård

Älvsborgs socialdemokratiska föreningen har antagit ett uttalande som protesterar mot regeringsbeslutet att öka antalet militära skjutdagar i Göteborgs södra skärgård, med en ökning av bly och kopparutsläpp och annan allvarlig miljöpåverkan.
Läs uttalandet i sin helhet nedan.
Uttalande från årsmöte hos Älvsborgs socialdemokratiska förening 25 februari 2021
Försvaret tillåts mångdubbla sina skjutdagar i Göteborgs södra skärgård. Beskedet kom som en chock, efter att ärendet varit vilande i miljödepartementet under tio års tid.
Beslutet drabbar först och främst befolkningen i södra skärgården, men också oss som bor i närområdet förhindras viktiga möjligheter till rekreation och fritid, ja alla göteborgare drabbas. Beslutet strider också mot Göteborgs kommuns remissvar, med innebörden att antalet skjutdagar inte ska få öka.
Påverkan på livsmiljön och natur och klimat är dramatisk, när antalet tillåtna skjutdagar ökar från 20 till 115 per år, utsläppen av 2 ton bly och 1 ton koppar tillåts, liksom klimatpåverkan genom ökad trafik i ett känsligt kustområde.
Därtill kommer att också utländska militärmakter kommer att tillåtas öva i området, som för bara några år sedan var helt stängt för personer från utlandet.
Detta beslut ligger inte i älvsborgsbornas och göteborgarnas intresse, därför protesterar vi och vill att regeringen återkallar beslutet.
Älvsborgs socialdemokratiska förening
Årsmötet den 25 februari 2021











































Många experter menar att hotet om ett kärnvapenkrig ökar. Samtidigt ser vi att engagemanget mot kärnvapen blir allt starkare.
Tid:18.30 i Fredslunden, mellan Universitetet och Vasakyrkan
 
PROGRAM
 
Vi överlämnar ett diplom för arbete mot kärnvapen till den kände forskaren Mats Tegmark
 
Musik: Jazzmusiker för fred, Sång: Matilda Magnusson
 
Nya kärnvapendoktriner men också nytt engagemang för nedrustning.
Samtal mellan David Victorin och Gunnar Westberg från Läkare mot kärnvapen

Brev till Göteborgs kommunfullmäktige: Stöd stadsuppropet för ett kärnvapenförbud
Mötet avslutas kl 20.15 efter klockringning i kyrkan.
Efter mötet ljusceremoni vid Lejontrappan, Brunnsparken, kl 21.00,
om vädret tillåter

Ladda ner, skriv ut och sprid affisch om detta viktiga möte!
Mötet avslutas kl 20.15 efter klockringning i kyrkan.
Efter mötet ljusceremoni vid Lejontrappan, Brunnsparken, kl 21.00,
om vädret tillåter

Ladda ner, skriv ut och sprid affisch om detta viktiga möte!
hiroshima_75_år_affisch_2020.pdf
File Size: 70 kb
File Type: pdf
Download File

För er som är lediga på förmiddagen:
Samling kl 10 vid Röda sten i hamninloppet, där statyn Fredsgudinnan Nuclear Disarmament kommer att få en krans av fredstranor runt sin hals!

BILDER FRÅN 2019 - HIROSHIMADAGEN I FREDSLUNDEN

Felicia talar                                                                Deltagarna...                                                            Matilda sjunger
Proudly powered by Weebly